Towarzystwo Miłośników Ziemii Raszkowskiej
kulinaria

Przepisy na potrawy z dynią, cz.II

Muffinki z dyni

400 g piure z dyni, 1 szklanka cukru, 4 jajka, szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mąki, 175 ml oleju.

Zmiksować dynie, jajka ubić ze szczyptą soli dodać dynię,
olej jeszcze dalej ubijając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem
do pieczenia i owoce. Piec 20- 25 min w temperaturze 180.

Dynia pieczona w ziołach

1 kg dyni, 50 ml oliwy z oliwek, łyżka tymianku, 1 łyżka oregano, sól i pieprz
Nagrzać piekarnik do 220°C
Dynię obrać i pokroić w kostkę lub plastry, przekładamy na blachę polewamy oliwą i posypujemy ziołami,solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy aż zioła oblepią dynię wkładamy do piekarnika  i pieczemy  30 minut.

Pasta dyniowo- paprykowa

80 dkg oczyszczonej dyni, duży strąk czerwonej papryki,
2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy 1\2 łyżeczki soli, 1\2 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej,
2 łyżeczki natki kolendry lub natki pietruszki

Dynię pokroić w dużą kostkę i wraz z papryką włożyć do piekarnika piec ok. 30 min. Paprykę obrać ze skórki, upieczone warzywa drobno posiekać,dodać czosnek oliwę i przyprawy. Przełożyć na patelnie i dusić ok 15 minut mieszając.
Na koniec dodać posiekaną natkę.

26-04-2017



pogoda.net

Coded by Mikipa
Panel administracyjny