Towarzystwo Miłośników Ziemii Raszkowskiej
kulinaria

Przepisy na potrawy z dynią, cz.I

Zupa z dyni
800 g dyni, 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera,
świeży imbir, ok 1,5 litra wody, 1 łyżeczka masła, śmietana
sól, pieprz, koperek do smaku.
Dynię i dobrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło i gotować ok 30 minut,
następnie warzywa zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem,dodać marchewkę - gotować jeszcze 5 minut.
Zabielić śmietanką, posypać koperkiem, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ciasto dyniowe z jabłkiem
2 szklanki utartej dyni, 2 starte jabłka, 350 g mąki, 200 g masła, 1 50 g cukru,
3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody,
przyprawa do pierników, garść orzechów włoskich.
Masło ucieramy na puszysta masę z cukrem, następnie dodajemy jajka, nadal
ucierając dosypujemy mąkę, proszek i sodę,dodajemy przyprawę korzenną i śmietanę.
Na koniec dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku dynię, jabłka i orzechy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze ok. 180 stopni

Dżem z dyni i jabłek
2 kg dyni, 1 kg jabłek, 2 pomarańcze, 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
1 cytryna, 1 łyżka miodu, kawałek imbiru, żelfix
Dynię i jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pomarańcze parzymy i dokładnie myjemy
- ścieramy skórkę a sok wyciskamy.
Wszystko wkładamy do garnka dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Smażymy na wolnym ogniu bez przykrycia. Wsypujemy żelfix, smażymy jeszcze 3 minuty
i wkładamy do wymytych słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.

Piernik z dyni
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szkl. mąki, 1 szklanka puree z dyni,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy
do pierników, 100 g żurawiny lub innego owocu.
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać dynię, olej. Suche produkty połączyć i dodać do
masy jajecznej delikatnie mieszając. Piec 50 minut w temp. 170 w foremce keksowej.

Dyniowo-paprykowa pasta do chleba
800 g oczyszczonej dyni, strąk czerwonej papryki, duży ząbek czosnku, łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego chili, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka ostrej pasty paprykowej, 2 łyżeczki natki kolendry.
Dynię pokroić w dużą kostkę, ułożyć z papryką na blaszce i piec. 30 minut w piekarniku. Paprykę obrać ze skórki.
Upieczone warzywa posiekać i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i przyprawami.
Przełożyć na patelnię i dusić ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać w temperaturze pokojowej.


04-05-2016




pogoda.net

Coded by Mikipa
Panel administracyjny